kayseri’de-organik-tarimin-oncusu:-yesim-bekyurek

Kayseri’de Organik Tarımın Öncüsü: Yeşim Bekyürek

Sabancı Vakfı’nın 15. Sezon Fark Yaratanlarından Yeşim Bekyürek, organik tarımın gelişimini desteklemek ve sağlıklı gıdaya erişimi yaygınlaştırmak amacıyla 2009 yılında Kapadokya Organik Tarım Üreticileri Birliği Derneği’ni (KAPTAR) kurdu. Yeşim Bekyürek, ekosistemi korumak için iklim değişikliğiyle mücadelede önemli bir role sahip olan organik tarımın eğitim politikalarında yer alması gerektiğini ve temiz gıdaya erişimin herkesin hakkı olduğunu savunuyor. Bu alanındaki çalışmalarıyla kırsal kalkınmaya katkıda bulunurken, kadınların bu alanda söz sahibi olmasını sağlayan çalışmalarıyla fark yaratıyor.

Sabancı Vakfı Fark Yaratanlar Programı’nın 15. Sezonunda Fark Yaratan seçilen Yeşim Bekyürek, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü’nden mezun olduktan sonra, entomoloji (böcek bilimi) alanında doktorasını tamamladı. 30 yıldır Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde görev alan Bekyürek, kariyerinin büyük bir kısmını tarım arazilerinde çalışarak geçirdi. Kendisine danışan bir üretici aile sayesinde organik tarımla ilgilenmeye başladı. Bu alanda çok sayıda eğitim aldıktan sonra 2009 yılında Kapadokya Organik Tarım Üreticileri Birliği Derneği’ni (KAPTAR) kurdu. Yeşim Bekyürek liderliğindeki KAPTAR; çiftçi eğitimleri, organik tarım sertifikasyonu işlemleri ve kadın üreticilerin desteklenmesi gibi çeşitli çalışmalar hayata geçiriyor.

Yeşim Bekyürek liderliğindeki KAPTAR, Türkiye’nin tek sezonluk organik pazarı ile yerli üreticilerin 11 yılda 10 milyon TL’ye yakın ciro elde etmelerini sağladı

İlk olarak organik tarım uygulamalarına benzer adımları takip eden ve yerel tohumlarla üretim yapan Karahıdır köyünde çalışmalarına başlayan Yeşim Bekyürek, 2013 yılından bu yana Kocasinan Belediyesi iş birliğinde organik tarım sertifikalı üreticileri Erciyesevler Semt Pazarı’nda tüketicilerle buluşturuyor. 12 yıldır aralıksız olarak Ağustos-Kasım ayları arasında faaliyet gösteren, Anadolu’da kesintisiz devam eden tek sezonluk organik pazarında bugüne kadar 1,5 milyon kg sertifikalı organik sebze ve meyvenin satışı gerçekleşirken, üreticiler bu satışlardan 10 milyon TL’ye yakın ciro elde etti. 7 üretici aile ve 80 dekar alanda çalışmaya başlayan KAPTAR, bugün 34 üretici aile ve 700 dekar alanda faaliyetlerini sürdürüyor.

Yeşim Bekyürek liderliğindeki KAPTAR, organik tarım sertifikası almak isteyen çiftçilere de destek sağlıyor. 2017 yılında, Kayseri Büyükşehir Belediyesi ortaklığında gerçekleştirilen “Doğal Ürünler Bahçesi” projesiyle isteyenlerin organik tarım denemesi yapabildiği alanlar oluşturan dernek, burada çalışmak isteyen üreticilere eğitim desteği verdi. Yeşim Bekyürek, 2018 yılında ise dernek bünyesindeki kadın çiftçilerin Kadın Çiftçiler Ekolojik Eğitim ve Üretim Merkezi (KAÇEM) Kooperatifi’ni kurmasına öncülük etti. Organik tarım yolculuğuna birlikte çıkan kadınların ürettiği ürünleri alıcıya ulaştırmanın yanı sıra satış ve paketleme gibi farklı eğitimlerle de desteklenmeye devam ediyor. Bekyürek, aynı zamanda KAPTAR ve KAÇEM ortak yürütücülüğünde Kayseri mutfağının tanıtılması ve yaşatılması için Slow Food Kayseri topluluğuna liderlik ediyor.

Yeşim Bekyürek’in organik tarım alanındaki öncü çalışmalarının kırsal kalkınmaya ve toplumda doğa dostu üretim bilincinin yaygınlaşmasına önemli katkılar sunduğunu belirten Sabancı Vakfı Genel Müdürü Nevgül Bilsel Safkan, “Organik tarım, doğaya duyarlı bir üretim modeli sunarken toplumun sağlıklı ve güvenilir gıdaya ulaşmasını sağlıyor. Toprak ve su kaynaklarını koruyarak, iklim değişikliği ile mücadelede de etkili bir araç olan bu üretim yöntemi sürdürülebilir bir geleceğe katkı sağlanmasında kritik bir öneme sahip. Gösterdikleri özveri ve çabalarla bu değerli alanın yaygınlaşmasına liderlik eden Yeşim Bekyürek ve KAPTAR Derneği’ni içtenlikle tebrik ediyorum. Sabancı Vakfı olarak, toplum yararına olan bu tür çalışmalara destek vermekten büyük gurur duyuyoruz” dedi. 

Kaynak:Tarım Pusulası

Kategoriler