kus-gribi-salginina-dikkat!

Kuş gribi salgınına dikkat!

Cumhuriyet Halk Partisi Adana Milletvekili Ayhan Barut’tan kuş gribi riskine karşı önlem çağrısı.

Cumhuriyet Halk Partisi Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, Konya’nın Meram İlçesi’nde kuş gribi tespit edilmesinin ardından salgın riskine karşı iktidarı önlem almaya çağırdı. Geçmişte yaşanan kuş gribi salgınına ve Koronavirüs kaynaklı sürece dikkat çeken Barut, “Halk sağlığını ve hayvan varlığımızı korumak adına harekete geçin, etkin önlem alın” çağrısında bulundu.
“YAYILMA RİSKİ OLABİLİR”
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Konya’nın Meram ilçesindeki ‘kuş gribi’ açıklamasına işaret eden Ayhan Barut, ‘Hastalığın yayılmasını önlemek adına her türlü tedbirin alındığı ve salgın olarak nitelendirilebilecek bir durumun söz konusu olmadığı’ yönündeki beyanların yeterli olmadığını söyledi. Geçmişte yaşanan kuş gribi salgını ve bununla alakalı zatürre dahil tüm ölümlerin acı bir gerçek olarak anımsandığını bildiren Barut, “Kuş gribinin tespit edildiği veya henüz tespitin olmadığı yerlerde her an enfeksiyon yayılması söz konusu olabilir. Söz konusu hastalıkta kuluçka süresi virüsün insana ve kuşa bulaşmasıyla başlar. Uzmanların dile getirdiği bu gerçeğin dikkate alınmasını, önlem ve tedbir uygulamalarının, eylem planının kamuoyuna açıklanması gerekir” diye konuştu.
“ACİL HAREKETE GEÇİN”
Koronavirüs pandemisinde yaşanan aksaklıklara ve eksikliklere vurgu yapan Ayhan Barut, kuş gribi tanı testlerinin yeterli olup olmadığından salgın riskinin büyümemesi için karantina önlemlerine kadar neler yapıldığını sorgulayarak, şunları kaydetti:
“Ülkemiz göçmen kuşların önemli bir göç yolu üzerinde yer alıyor. Kuş gribiyle ilgili yayılım riski açısından bu gerçeğin üzeri örtülmeden karantina dahil yeterli önlemlerin alınması gerekiyor. Halk sağlığının ve hayvan varlığımızın korunması adına başta Tarım ve Sağlık Bakanlığı olmak üzere iktidarın bu konuda dikkatli olması şarttır. Göç yolları üzerinde bulunan kentlerin, bulaş tespit edilen bölgenin, kanatlı hayvan varlığının bulunduğu yerlerin bu riske karşı ayrıntılı taramadan geçirilmesi, varsa eksiklerin giderilmesi, gerçekçi eylem planı hazırlanması ve acil harekete geçilmesi zorunluluktur. Çünkü kuş gribi gündeme gelince geçmişte yaşanan acı tecrübelerin de gösterdiği gibi enfeksiyonun yayılması söz konusu olabilir. Uzmanların dile getirdiği şekilde bu hastalıkta kuluçka süresi virüsün insana ve kuşa bulaşmasıyla başlar. Bu bilimsel kurala göre, iktidarın sorumluluğu çok büyüktür. Kanatlı hayvan üretimi, yumurta ve beyaz et üretimi, hayvancılık ve yem sektörü ile gıda ve halk sağlığı gibi bir çok konuda risk barındıran bu konuyla ilgili kapsamlı hareket edilmesi gerektiği ortada. Sürecin takipçisi olmaya devam edeceğiz, iktidarın da aynı duyarlılıkla harekete geçmesini bekliyoruz.”

Kaynak:Anadolu Ajansı

Kategoriler